Judomatta exempel

Saker att tänka på när du ska köpa en judomatta

Judomattor finns i olika storlekar, färger och tjocklekar. Det finns ingen standardstorlek som passar alla när det gäller att köpa en ny uppsättning för din klubb eller för ditt personliga bruk eftersom varje person har sina egna preferenser om vad de behöver av dessa saker!

Med detta sagt kommer här några allmänna riktlinjer som kan hjälpa till att hitta din perfekta matchning:

Om utrymmet inte är ett problem så välj något tunt som tillåter fler rörelser per träningspass men som inte ger för mycket skydd mot skador under intensiva träningspass; Om budgeten spelar mindre roll än komfortnivån så prova några tjockare versioner. Tjockare mattor erbjuder fortfarande bra greppstyrka samtidigt som de ger precis tillräckligt med dämpning.

Vad du behöver besluta om när du ska köpa en ny judomatta

När du köper en judomatta finns det några saker du måste ta beslut på: storlek, färg, tjocklek och materialet på mattan.

Judomattor finns i olika storlekar, från 2 m x 1 m till 0,5 m x 0,5 m. Du bör välja en storlek som är lämplig för ditt utrymme och för antalet personer som kommer att använda mattan.

Judomattor finns vanligtvis i rött, blått eller grönt och färgvalet är helt upp till vad du gillar.

Judomattornas tjocklek varierar oftast från mellan 2 cm till 10 cm. Om du planerar att använda mattan för tävlingar, behöver du en tjockare matta. Om du bara vill använda mattan för träning räcker det med en tunnare matta. Judomattor kan kosta allt från flera hundra kronor till flera tusen. Priset du betalar beror på mattans storlek, färg, tjocklek och märke.

Det finns många olika märken av judomattor på marknaden, så det är viktigt att göra din forskning och hitta det bästa priset sett till dina behov.

Judomattor finns att köpa i olika typer av material, nedan kan du läsa mer om de vanligaste typerna av mattor:

  • Skummattor är den mest populära typen av judomatta eftersom de erbjuder en bra balans mellan komfort och hållbarhet.
  • Vinyl- och gummimattor finns dock också tillgängliga om du föredrar ett annat material.

Vi köpte nyligen in nya mattor till vår judoklubb

I vår förening har vi nyligen införskaffat nya mattor. De nya judomattorna kommer att hjälpa oss att träna säkrare och effektivare. Detta kommer att minska risken för skador, vilket har varit ett stort problem under våra träningspass tidigare med gamla mattor som inte gav tillräcklig dämpning eller skydd mot fall på hårda ytor som betonggolv gör!

I vår judoklubb tränar vi enbart Nage waza, inte katame-waza eller atemi-waza. Vårt fokus ligger med andra ord på kasttekniker, inte slag eller stryptag och liknande. Och när fokus ligger på kastteknik är det viktigt med en bra matta för att undvika skador.

När vi tränar judo fokuserar vi uteslutande på kasttekniker och vi utövar inte katame-waza, enbart Nage waza. Våra ny mattor hjälper oss att hålla oss säkra och undvika skador. Att kasta någon på en bra matta är avgörande för både kastarens och den kastades säkerhet.